Geschiedenis

In september 2005 nam John Volk het initiatief tot het oprichten van een popkoor in Middelburg.

Hoewel er in Middelburg al veel koren bestonden, was er geen koor dat zich specifiek richtte op het zingen van popmuziek.

‘Dan begin ik zelf zo’n koor’, was John’s gedachte. Hij deed via lokale media een oproep, huurde het Spiegeltheater af, nodigde een ervaren songcoach uit die met 50 deelnemers op een avond twee popnummers instudeerde.

Het enthousiasme was groot en het grootste deel van de aanwezigen gaf aan graag lid te worden van het nieuwe popkoor. Als oefenlocatie werd “De Vergulde Baars” gevonden van wijkvereniging ’t Zand – Stromenwijk.

Het koor werd een onderafdeling van deze wijkvereniging. Er werd een bestuur gevormd en het koor kreeg de naam Popkoor X-Stream (met een knipoog naar de Stromenwijk).

In 2014 zijn we een zelfstandige vereniging geworden.

Koos de Muinck werd in oktober 2005 als dirigent aangetrokken. Na uitbreiding van het repertoire volgden meerdere optredens bij o.a. Middelburg Vólkoren, Ter Reede, ’t Gasthuis, De Wijkvereniging, etc.
Begin 2008 is Koos bij X-Stream gestopt.

Ferdinand Liebenberg werd in april 2008 de nieuwe dirigent. Deze jonge Zuid-Afrikaanse dirigent bracht het koor kwalitatief naar een hoger niveau.

X-Stream ging voor het eerst a capella zingen en er werd nu ook aandacht besteed aan expressie en beweging. Er werden meer optredens verzorgd o.a. bij de Zeeuwse Bibliotheek, de kerstmarkt in Hulst en weer bij Middelburg VÓLkoren.

X-Stream kreeg vaak leuke reacties, zo ook op enkele Zuid-Afrikaanse traditionals die de dirigent had geleerd en nu ook met het koor had ingestudeerd.  Maar Ferdinand kreeg in 2010 nieuwe kansen in de muziekwereld en moest besluiten om X-Stream te verlaten.

In juni 2010 kreeg Ineke Jasperse de muzikale leiding over het koor.  Ze ging direct gedreven aan de slag, want in april 2011 werd het eerste lustrum gevierd met twee shows in het Arsenaaltheater onder de naam: ‘X-Stream Experience’.  Onder haar leiding werd verder gewerkt aan de ontwikkeling van het koor.

Er werden stemtesten ingevoerd bij bestaande- en nieuwe koorleden zodat kon worden gestreefd naar een goede balans in het koor en later ook de splitsing van de mannengroep in tenoren en bassen. Hierdoor konden soms moeilijkere arrangementen worden gekozen. In de loop der jaren zijn veel workshops gehouden waarbij het koor door professionals werd geholpen op het gebied van zangtechniek, expressie en choreografie.

In 2013 werd in het Scheldemond College opnieuw een eigen show opgevoerd: ‘X-Stream Emotions’. Deze was kleinschaliger van opzet, maar niet minder succesvol. Een eerste ervaring om in januari 2015 deel te kunnen aan het korenfestival in poptempel Paradiso in Amsterdam was overweldigend.

Een volgend hoogtepunt was de viering van het 10-jarig jubileum met twee shows in het Arsenaaltheater op 16 en 17 april 2016: ‘X-Stream Make Over’ hier werden we voor het eerst muzikaal begeleid door een ensemble van het Zeeuws kamerorkest TY. Wat voor hen ook voor een unieke samenwerking zorgde.
De afgelopen jaren hebben we binnen en buiten de provincie vele optredens gehad: Gorinchem, Scheveningen, Katwijk, Zierikzee, Goes en Middelburg en in 2017 en 2019 zetten we opnieuw Paradiso op zijn kop. Ook werden er gastoptredens verzorgd tijdens het 200-jarig bestaan van Harmonie Voorwaarts in Koudekerke en het Moricone project van accordeonorkest Concertina.

In juli 2019 is Ineke Jasperse gestopt als dirigent. We zijn haar veel dank verschuldigd omdat ze het koor tot een aanzienlijk hoger peil heeft gebracht!

Onze nieuwe dirigent Flavio Pavone mochten we in november 2019 verwelkomen.